Μπάσκετ :Το Άθλημα που Όλοι Αγαπήσαμε

Γεγονός για την χώρα μας είναι πως το μπάσκετ αποτελεί τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια το άθλημα με τις περισσότερες διακρίσεις, τόσο σε επίπεδο ομάδων όσο και σε επίπεδο της Εθνικής ομάδας.

Από το 1987, τότε που κατακτήσαμε το πρώτο μας Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη χώρα μας, η άνθιση του αθλήματος ήταν τρομερή και απότομη. Σε εκείνο το Ευρωμπάσκετ είχαμε την πολυτέλεια να διαθέτουμε στην ομάδα μας καλαθοσφαιρίστες παγκόσμιας εμβέλειας, οι οποίοι όμως έως τότε δεν είχαν λάβει την απαραίτητη προσοχή τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Μιλάμε βέβαια για τους θρύλους του Ελληνικού Μπάσκετ Νίκο Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη (οι οποίοι αγωνίζονταν και στ6ην ομάδα του Άρη), τον πολυτάλαντο Φάνη Χριστοδούλου, παίκτη του Πανιωνίου, ο οποίος αγωνιζόταν σε όλες σχεδόν τις θέσεις με την ίδια ευχέρεια και ήταν πολύ καλός στο περιφερειακό σούτ, τον Παναγιώτη Φασούλα παίκτη του ΠΑΟΚ που έδινε πολλές λύσεις μέσα στην ρακέτα και αποτελούσε τον βασικό Σέντερ της ομάδας και πολλούς άλλους.

Από εκείνη τη χρονιά και μετά το άθλημα γίνεται γνωστό σε όλη την Ελλάδα και κάθε παιδί θέλει να μοιάσει στα ινδάλματά του και να γίνει καλαθοσφαιριστής. Δημιουργούνται μπασκέτες σχεδόν σε όλα τα σχολεία της χώρας και πάρα πολλά Κλειστά Γυμναστήρια, στα οποία άπειρα ταλέντα θα βγουν τα επόμενα χρόνια. Οι ομάδες αρχίζουν να επενδύουν πολλά χρήματα στο άθλημα και εκτός από τους γηγενείς παίκτες φέρνουν στην Ελλάδα μεγάλα ονόματα του Παγκόσμιου Μπάσκετ οι οποίοι με τη σειρά τους βοηθούν στην άνθιση του αθλήματος.

Σε επίπεδο ομάδων φτάνουμε στο σημείο να κατακτήσουμε έως και σήμερα 9 Ευρωπαϊκά με τον Παναθηναϊκό να έχει τη μερίδα του λέοντος (6) και τον Ολυμπιακό να ακολουθεί (3). Επίσης στην δεύτερη τη τάξη διοργάνωση το Κύπελλο Κυπελλούχων (ή Σαπόρτα πιο μετά) έχουμε 5 κατακτήσεις (2 από την ΑΕΚ, 1 από το Μαρούσι, 1 από τον ΠΑΟΚ και ένα από τον Άρη) και άλλα 2 Κύπελλα Κόρατς από Άρη και ΠΑΟΚ αντίστοιχα. Από όλες αυτές τις κατακτήσεις μόνο μία είναι πριν το 1987 και συγκεκριμένα το ένα κύπελλο της ΑΕΚ που έγινε στην Ελλάδα το 1968 στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων, έχουμε μετά το 1987 άλλη μία κατάκτηση Ευρωμπάσκετ Ανδρών το 1995 και 2 δεύτερες θέσεις, το 1989 στο επόμενο Ευρωπαϊκό από αυτό που είχαμε κατακτήσει και το 1996 στο Παγκόσμιο πλέον. Στο τελευταίο αποκλείσαμε την περίφημη ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ημιτελικό, αλλά δεν τα καταφέραμε απέναντι στους Ισπανούς στον τελικό.

Σε επίπεδο Εφήβων έχουμε πάρα πολλές διακρίσεις, με σημαντικότερες αυτή της κατάκτησης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος το 1995 στην Ελλάδα, τις κατακτήσεις των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων το 2008 και το 2015 και τις πολλές δεύτερες και τρίτες θέσεις από το 1998 και μετά.

Όμως και σε επίπεδο Νέων έχουμε εξίσου πολλές διακρίσεις, αφού έχουμε κατακτήσει 3 χρυσά μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ (το 2002, το 2009 και το 2017), άλλα 2 αργυρά (το 1992 και το 2010) και ένα ακόμα αργυρό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2005.

Δεν μπορεί λοιπόν παρά να δεχθούμε σαν Έλληνες πως το συγκεκριμένο άθλημα έχει φέρει τις περισσότερες διακρίσεις από οποιοδήποτε άλλο στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό έχει αγαπηθεί και στο μέγιστο βαθμό από τους περισσοτέρους μας.