Μπάσκετ ή Ποδόσφαιρο;

Είναι κοινά αποδεκτό ότι τα ομαδικά αθλήματα, τόσο το μπάσκετ όσο και το ποδόσφαιρο, είναι από τα κορυφαία και δημοφιλέστερα στον κόσμο. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που ακολουθούν πιστά τις ομάδες τους, είτε αγωνίζονται στο ποδόσφαιρο είτε στο μπάσκετ. Όταν όμως έρχεται η περίπτωση της επιλογής σε ένα από τα δύο, τότε το δίλημμα είναι μεγάλο. Κοινά υπάρχουν πολλά, όμως ακόμη περισσότερα είναι αυτά που διαφέρουν για τα δύο αθλήματα.

Στα κοινά μπορούμε να συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι είναι δύο από τα μεγαλύτερα αθλήματα στον κόσμο. Και φυσικά πολλά είναι τα χρήματα που δαπανώνται για τις ομάδες. Είναι δύο αθλήματα λοιπόν που έχουν τόσο ανδρικό όσο και γυναικείο κοινό. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να αρνηθούμε το γεγονός ότι υπάρχουν και τα γυναικεία πρωταθλήματα στο εκάστοτε είδος, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιπλέον, συγκαταλέγονται και τα δύο σε ομαδικό επίπεδο αθλημάτων και φυσικά περιέχουν ανατροπές μέχρι το τελευταίο λεπτό. Υπάρχουν και στις δύο κατηγορίες τοπικά πρωταθλήματα, αλλά και παγκόσμια. Δείχνουν να αποτελούν πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν ανά τον κόσμο ακαδημίες ποδοσφαίρου και μπάσκετ που δέχονται μικρά παιδιά, τα οποία μετέπειτα μπορεί και να προχωρήσουν στα μεγάλα πρωταθλήματα. Τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο μπάσκετ τα χρόνια που μπορεί ένας αθλητής να αγωνίζεται είναι συγκεκριμένα. Έτσι μπορούμε κάλλιστα να τα χαρακτηρίσουμε αθλήματα μικρής διάρκειας για την καριέρα των παικτών. Ένα ακόμη κοινό σημείο των δύο είναι ότι το παιχνίδι παίζεται με δύο αντίπαλες ομάδες.

Στον αντίποδα, στο ποδόσφαιρο συνήθως ο ένας αγώνας έχει μεγαλύτερη διάρκεια από το μπάσκετ. Χωρίζεται σε δύο περιόδους των σαράντα πέντε λεπτών, ενώ το μπάσκετ σε τέσσερις περιόδους των δέκα λεπτών. Φυσικά στο μπάσκετ ο χρόνος είναι εικονικός μιας και σε κάθε επίμαχη φάση ή φάουλ ο χρόνος σταματάει. Κάτι που δεν εφαρμόζεται στο ποδόσφαιρο παρά μόνο τα λεπτά καθυστερήσεων στο τέλος κάθε ημιχρόνου. Το μπάσκετ θεωρείται ένα παιχνίδι ακατάλληλο για «καρδιακούς», μιας και είναι το άθλημα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες ανατροπής μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Στην ουσία στο μπάσκετ δεν μπορούμε να μιλήσουμε για φαβορί ούτε ακόμη κατά την διάρκεια του αγώνα. Επίσης, για να μπορέσει ένας παίκτης να παίξει μπάσκετ θα πρέπει να έχει και την οξυδέρκεια που απαιτείται. Καθότι στον αγώνα υπάρχουν συστήματα επιθέσεων και αμυνών που αλλάζουν κάθε λεπτό και καλούν τον παίκτη να σκεφτεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αντίθετα το ποδόσφαιρο επειδή παίζεται σε μεγαλύτερο γήπεδο δεν απαιτεί τόσο άμεσες και καθοριστικές αποφάσεις.

Όταν πρόκειται λοιπόν να καταλήξει κανείς ποιο από τα δύο αθλήματα τον ευχαριστεί περισσότερο ένα είναι το σίγουρο. Η απόφαση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Αυτό όμως που απολαμβάνουν μετά βεβαιότητας όλοι ανεξαιρέτως είναι το παιχνίδι είτε αγωνίζονται δέκα παίκτες (μπάσκετ) είτε είκοσι δύο (ποδόσφαιρο). Και εν τέλει είναι το μόνο που μετράει, καθώς ο σκοπός είναι, πέραν των όσων διαφορών ή ομοιοτήτων έχουν τα δύο αθλήματα, να υπερέχει το ευ αγωνίζεσθαι. Άρα η σοφότερη επιλογή από όλες είναι το μέτρον άριστον. Κάποιες φορές επιλέγουμε να δούμε ποδόσφαιρο και κάποιες άλλες μπάσκετ, αφού απώτερος στόχος είναι το ενδιαφέρον που έχουν και τα δύο αυτά αθλήματα.