Μπάσκετ, Ένα «Καθαρά Ανδρικό» Άθλημα;

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το μπάσκετ είναι ανδρικό άθλημα, όπως ακριβώς και το ποδόσφαιρο. Λάθος! Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης. Το μπάσκετ είναι αυτό το άθλημα που σου χαρίζει απλόχερα στιγμές ανατροπών. Και δεν έχει να κάνει αν το παιχνίδι είναι ανάμεσα σε άντρες ή σε γυναίκες.

Έτσι λοιπόν, σε μια προσπάθεια εδραίωσης των γυναικών στο άθλημα αυτό το 1959, ιδρύθηκε η Ευρωλίγκα Γυναικών. Αποτελεί την σπουδαιότερη διασυλλογική διοργάνωση καλαθοσφαίρισης για τις γυναίκες στην Ευρώπη. Η FIBA Europe, παράρτημα της FIBA (Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης), είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή της διοργάνωσης.

Το γυναικείο μπάσκετ ιδρύθηκε το 1892, μόλις ένα χρόνο από την απαρχή του αθλήματος. Η Sende Berenson από το κολέγιο θηλέων Smith College του Northumpton θεωρείται η μητέρα του γυναικείου μπάσκετ, αφού έβαλε το εν λόγω άθλημα στο μάθημά της. Είχε ως στόχο να διατηρήσει την φυσική κατάσταση των κοριτσιών.

Άλλαξε λίγο τους κανόνες του J. Naismith, για να οδηγήσει τις φοιτήτριες της να συνεργαστούν και να αναπτύξουν την ομαδικότητα τους. Έφτιαξε ένα γήπεδο με τρεις ζώνες και κάθε ζώνη είχε 9 παίχτριες. Είχε καθορίσει τρεις από τις παίχτριες κάθε ζώνης να μην μπορούν να περάσουν σε άλλη. Οι κοπέλες μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα μόλις τρία δευτερόλεπτα. Απαγόρευσε επίσης στις παίχτριες να ντριπλάρουν πάνω από τρεις φορές. Και δεν μπορούσαν να κλέψουν την μπάλα από αυτόν που την κρατούσε.

Ο πρώτος αγώνας πραγματοποιήθηκε το 1893 στο ίδιο κολέγιο ανάμεσα σε πρωτοετείς και δευτεροετείς. Επειδή το αγώνισμα θεωρούνταν ως μη κοινωνικά αποδεκτό, οι θεατές ήταν μόνο γυναίκες. Η ενδυμασία ήταν σφικτός κορσές, μακριά φούστα και μπλούζα μέχρι το λαιμό. Με αυτό τον τρόπο φαίνονταν μόνο τα χέρια, ο λαιμός και το κεφάλι.

Φυσικό επόμενο ήταν το γυναικείο μπάσκετ πλέον να κατακλείσει όλα τα γήπεδα της χώρας. Στις μέρες μας είναι ευρέως αποδεκτό με κάποιες παραλλαγές. Πώς θα μπορούσε να μην είναι; Όπως συμβαίνει με κάθε άθλημα, οι ευεργετικές ιδιότητες του είναι πολλές. Δημιουργεί καλή φυσική κατάσταση, κοινωνικοποιεί τα άτομα που εμπλέκονται και συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος. Στην ουσία είναι μονόδρομος το κοινωνικό μήνυμα που παραθέτει περί ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

Στην Ελλάδα το γυναικείο μπάσκετ γεννήθηκε μόλις το 1967-1968. Όμως όλο και περισσότερες Ελληνίδες παίζουν σε πρωταθλήματα του εξωτερικού. Γνωστή είναι η Ευανθία Μάλτση, η οποία αγωνίζεται στην Αμερική με την ομάδα των Connecticut Sun. H Αναστασία Κωστάκη έγινε η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε στο NBA γυναικών. Και φυσικά ποιος θα μπορούσε να αγνοήσει την τεράστια επιτυχία της Εθνικής ομάδας; Κατάφερε να φτάσει στους 4 του Eurobasket.

Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο θετικά, μιας και πριν την κατάκτηση της θέσης αυτής οι γυναικείες ομάδες καλαθοσφαίρισης δεν έτυχαν μεγάλης αναγνώρισης. Άλλωστε, διακρίσεις υπάρχουν ακόμη και σε αυτό το επίπεδο. Σκοπός όλων αυτών των αθλητριών είναι να καταστεί σαφές ότι το μπάσκετ δεν είναι μόνο ανδρικό άθλημα. Θα πρέπει ίσως να διαμορφωθούν τα γήπεδα, έτσι ώστε να είναι πιο φιλικά προς τις γυναίκες. Μόνο τότε θα μπορούμε να δούμε τις παίχτριες αυτές να καρφώνουν με μεγαλύτερη ευκολία και να προσφέρουν αντίστοιχο θέαμα όπως οι άνδρες.