Ίσως το Ομορφότερο Ομαδικό Άθλημα

Το μπάσκετ θεωρείται από πολλούς και όχι άδικα το ομορφότερο ομαδικό άθλημα, κι αυτό γιατί σου χαρίζει ανατροπές μέχρι και την τελική ανάσα. Είναι ένα άθλημα ευρείας αποδοχής και αναγνωρισμένο σε πολλές χώρες. Ειδικότερα τα πρωταθλήματα Εθνικών ομάδων είναι πάντα sold out. Και φυσικά το γνωστότερο από όλα NBA με μεγάλα ονόματα και ακόμη πιο μεγάλες στιγμές.

Φυσικά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιδείξεις από τους αθλητές αυτούς. Αποτελεί Ολυμπιακό άθλημα επίσημα από το 1936, αν και μόλις το 1992 επετράπη σε επαγγελματίες παίκτες να παίξουν. Έχει τόσα πολλά θετικά που το οδηγούν στο να διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο.

Είναι ένα άθλημα που βοηθά στην σωστή ανάπτυξη του σώματος. Δίνει την δυνατότητα ανάπτυξης της ευλυγισίας, της ταχύτητας και της ισορροπίας. Γυμνάζει με αυτό τον τρόπο όλο το σώμα ισομερώς. Και έχει ως αποτέλεσμα την σωστή ανάπτυξη του αθλητή. Για τον λόγο αυτό έχουν γίνει πολλές μελέτες. Μια από αυτές έδειξε ότι τα παιδιά που έκαναν μπάσκετ σε σχέση με τα παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο ήταν 12 έως 16 πόντους ψηλότερα. Το σώμα τους ήταν ολοκληρωμένο πιο αρμονικά και ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) τους σε σχέση με τους συνομήλικους τους ήταν υψηλότερος.

Επιπλέον, είναι ένα άθλημα που βασίζεται αποκλειστικά στην διαχείριση του χρόνου. Σε δευτερόλεπτα ο αθλητής καλείται να σκεφτεί και να πάρει την σωστή απόφαση. Καθόλου τυχαίο που οι προπονητές συμφωνούν στο γεγονός ότι το μπάσκετ αποτελεί 60% τεχνική και 40% μυαλό. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι για να σε δεχτούν μεγάλες ομάδες, θα πρέπει να έχεις τελειώσει κάποιο κολλέγιο. Ένα παιδί με μπασκετικό IQ έχει στο μυαλό του στρατηγική σκέψη και αυτοπεποίθηση.

Πολύ σημαντικός παράγοντας για την ενασχόληση των παιδιών με αυτό είναι και ο χώρος διεξαγωγής του αθλήματος. Η εξάσκηση και οι αγώνες γίνονται κατά κύριο λόγο σε κλειστούς αθλητικούς χώρους. Παρέχουν με αυτό τον τρόπο την μέγιστη ασφάλεια που χρειάζεται ένα παιδί. Προστατεύεται λοιπόν από τον ήλιο, το κρύο, την βροχή και έχει τους λιγότερους τραυματισμούς και σε αθλητικό επίπεδο. Είναι ένα άθλημα, με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί κανείς σε όλες τις φάσεις της ζωής του. Μέσα από αυτό μπορεί να διασκεδάσει και να αθληθεί κάποιος. Είτε είναι σε διακοπές, στο σχολείο αφού το μόνο που χρειάζεται είναι μια μπάλα και μια μπασκέτα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που στην Ελλάδα το μπάσκετ χαρακτηρίζεται ως Εθνικό σπορ. Σε όλα τα πρωταθλήματα, είτε πρόκειται για Ευρωπαϊκά, το NBA ή το NCAA, πρωταγωνιστούν Έλληνες παίκτες. Πιο γνωστός από αυτούς είναι ο Νίκος Γκάλης, με πρόσφατη διάκριση στο Hall of Fame. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης κατέκτησε με την Εθνική ομάδα το Ευρωπαϊκό. Ο Βασίλης Σπανούλης με διακρίσεις στην Εθνική και τον Ολυμπιακό, ο Δημήτρης Διαμαντίδης και φυσικά ο Γιάννης Αντεντοκούμπο. Ο τελευταίος διαπρέπει στην Αμερική με μια τρελή πορεία προς την κορυφή.

Απαραίτητο εφόδιο για να ακολουθήσει κάποιος το μπάσκετ είναι η αγάπη προς το άθλημα. Επενδύοντας από μικρή ηλικία, το μπάσκετ προσφέρει απλόχερα στον παίκτη πολλαπλά ωφέλη. Μέσα από αυτό δημιουργούνται δυνατοί χαρακτήρες και ομαδικό πνεύμα. Γι’ αυτό και θεωρείται από όλους ως το ομορφότερο ομαδικό άθλημα.